Ceviz Macunu Ceviz macunu, "macunların şahı" olarak adlandırılan, aroması oldukça hoş ve farklı bir macun çeşididir. Kıbrıs'a özgü bir macun olarak bilinse de, tüketimi dünya genelinde yaygındır. En taze yeşil cevizlerden yapılan bu macun, fabrikasyon değil, tamamen doğal yöntemlerle elde edilir. Cevizin tüm vitaminlerinden faydalanmayı sağlayan bu tatlı macun, yemek sonrası, kahve yanında ve sabah kahvaltılarında tüketilir. Şekerli olması nedeniyle tüketim miktarına dikkat etmek önemlidir. Yapım süreci uzun ve zahmetli olsa da, lezzetli ceviz macununu hazır almak yerine evde hazırlamak mümkündür. Ceviz ve Ceviz Macununun Faydaları Yeşil ceviz, C, B1, B2, PP, karotin ve kinon gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Yaş cevizden yapılan, karanfil, badem, su ve şeker ilaveli ceviz macununun sağlık açısından birçok faydası vardır:
Ceviz Macunu İçin Gerekli Malzemeler
Ceviz Macunu Nasıl Yapılır? Cevizlerin yeşil kabukları soyulur ve baş kısımlarına küçük kesikler atılır. Hazırlanan cevizler derin bir kaba konur. Üzerini geçecek kadar su ilave edilip bir gün bekletilir. Her gün sonunda cevizlerin suyu değiştirilip yeniden temiz su eklenip beklemeye bırakılır. Bu işlem 7 gün boyunca tekrarlanır. 8. gün, eski su dökülüp yeni su eklendiğinde, temiz bir tülbentin içine konmuş olan kireç de suya eklenir. Tülbentin ağzı sıkıca bağlanmalıdır. Arada bir suyu karıştırarak cevizler, kireçle beraber 6 saat daha bekletilir. 6 saatin sonunda cevizler kireçli sudan alınıp birkaç kez sudan geçirilerek yıkanır. Geniş bir tencereye aktarılmış cevizlerin üzerine su eklenip 5 dakika kadar ocakta kaynatılır. Daha sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Bu 5 dakikalık kaynatma işlemi bir kez daha yapılır. 3. kez ocağa konan cevizler bu kez 45 dakika kadar kaynatılır. Cevizler haşlanıp yumuşadığında başka bir geniş kaba alınır. Üzerine 2 adet limonun suyu ve yeterince su eklenip 2 saat limonlu suda bekletilir. Cevizler sudan çıkarılıp kesik olan yerlerinden içerisine 1 adet badem ve karanfil konularak başka bir tencereye dizilir. Tüm cevizlerin içi doldurulduktan sonra üzerine şeker eklenir. Bu şekilde bir gece bekletilir. Sabah olduğunda, şekerle bekleyen cevizler ocağa konur ve üzerine 1.5 su bardağı su eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Yarım su bardağı limon suyu soğumuş olan cevizlere eklenip tekrar kaynaması için ocağa konur. Şurubu koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Şurubu kıvam bulunca ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Son olarak hazır olan ceviz macunu şurubuyla beraber cam kavanozlara konur. Ceviz macunu, doğal ve leziz bir tatlı olarak sofralarınıza sağlık ve lezzet katacaktır. Üstelik evde hazırlayarak, bu eşsiz lezzeti kendi ellerinizle oluşturmanın keyfini yaşayabilirsiniz. |