Mesir MacunuMesir macunu, şifalı otlardan ve 41 çeşit baharattan yapılan bir macun türüdür. İlk kez, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında, dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından hazırlanmıştır. Merkez Efendi, asıl adıyla Musa bin Musluhiddin, Manisa bimarhanesinin (akıl hastanesinin) ilk başhekimiydi. Merkez Efendi, Manisa'ya gelmeden önce Denizli'de yaşamış ve 41 şifalı bitkiden yaptığı macunu hastalara ilaç olarak vermiştir. Manisa'ya geldiğinde ise bu uygulamaya devam etmiştir. Başlangıçta para ile satılan mesir macunu, zamanla halkın yoğun ilgisi üzerine ücretsiz dağıtılmaya başlanmış ve tarifi dilden dile yayılmıştır. Mesir Macununun ÖzellikleriMesir macununun genel özelliği şifalı olmasıdır. Hoş kokusu ve lezzeti de dikkat çekicidir. Mesir macunu:
Mesir ŞenlikleriManisa'da her yıl 15 Nisan'da mesir şenlikleri düzenlenir. Şenlikler başlamadan önce Sultan Camii'nde kazanlar içinde macunlar kaynatılır. Halk oyunları oynanır ve Merkez Efendi'nin Hafsa Sultan'ı mesir macunu ile iyileştirdiği canlandırılır. Manisa Sultan Camii'nden halka mesir macunu dağıtılır. Mesir Macununun İçeriğiMesir macununun içeriğinde bulunan bitkiler şunlardır:
Mesir Macununun Yapımı ve İnanışlarMesir macununun yapımında kullanılan asıl baharatlar doğada bulunmadığından, mevcut baharatlar kullanılarak yapımına devam edilmektedir. Geniş halk kitlesinin inanışına göre, mesir macunu yiyen kişiyi zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Çocuğu olmayanların mesir macunu yemesi halinde çocuk sahibi olacağı, Nevruz gününde ağır hasta olanların iyileşeceği, evlenecek çağda olan kızların o yıl mesir macunu yediklerinde evleneceğine inanılır. Ayrıca, çocuk hastalıklarında da faydalı olduğu söylenir. |
Bu kadar şifalı olan mesir macununu denemek istiyorum ama sizce gerçekten anlatıldığı kadar etkili mi? Özellikle romatizma ve baş dönmesine iyi geldiği söyleniyor, bu konuda deneyimi olan var mı?
Cevap yazMerhaba Ağa,
Mesir macununun tarih boyunca özellikle Osmanlı döneminde şifa kaynağı olarak kullanıldığı ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenir. İçerisinde bulunan bitkisel karışımların romatizma ve baş dönmesine iyi geldiği yönünde iddialar mevcut. Ancak, her bireyin tepkisi farklı olabilir ve bilimsel olarak kesin bir kanıt olmadığını unutmamak önemlidir. Denemenizde bir sakınca yok, ancak ciddi bir sağlık sorununuz varsa öncelikle bir doktora danışmanızı tavsiye ederim. Mesir macunu deneyiminizden sonra nasıl hissettiğinizi burada paylaşabilirsiniz, bu şekilde diğer okuyucular da faydalanabilir.
Sevgiler,