{ "title": "Mesir Macunu", "image": "https://www.macun.gen.tr/images/mesir-macunu.jpg", "date": "21.01.2024 15:13:38", "author": "Asiye gezgiç", "article": [ { "article": "Mesir macunu, Mesir macunu şifalı otlardan ve 41 çeşit baharattan yapılan bir macun türüdür. İlk olarak meydana çıktığı yıllar Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca o zamanın ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi adıyla tanınan Manisa bimarhanesinin (Akıl hastanesinin) ilk başhekimi olan Merkez Efendi olarak tanınan Musa bin Musluhiddin bin kılıç Manisa'ya gelmeden önce Denizli'de yaşadığı ve 41 şifalı bitkiden yaptığı macunu hastalara ilaç olarak verdiği ve Manisa'ya geldiğinde devam ettiğimdöylenir, önceleri para ile sattığı daha sonra ise istek artıp halk tarafından ilgi görünce halka da dağıtılmaya başlanmış, dilden dile dolaşmaya başlayan Mesir macununun tarifi öğrenilmiş ve insanlar tarafından da yapılmaya başlanmıştır.

Mesir macunun genel özelliği olarak şifalı olduğu bilinmektedir. Hoş kokusu be lezzetidir. Mesir macunu kalbe ferahlık verir, vücuda kuvvet, dimağı (Zihni) kuvvetlendirir, siniri yatıştırır, baş dönmesine, siniri yatıştırır, dikkati arttırır, sırt ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve romatizmaya iyi gelmektedir, göğsü yumuşatır, kanı temizler, idrar zorluğunu giderir ve iştahı açar, kolesterolü ve hiper tansiyonu düzenlediğini ve vücudun şeker dengesini düzenlediği söylenir.

Manisa'da her yıl 15 Nisanda mesir şenlikleri düzenlenir. Mesir şenlikleri başlamadan önce Sultan Camiinde kazanlar içinde macunlar kaynatılır. Halk oyunları oynanır, Merkez Efendinin Hafza Sultanı Mesir macunu ile iyileştirdiği canlandırılır. Manisa Sultan Camiinden, halka Mesir macunu dağıtılır.

Mesir macununun içerisinde bulunan bitkiler; Tarçın, yeni bahar, karanfil, karabiber, hardal tohumu, çörek otu, kişniş, anason, zencefil, tarçın çiçeği, Hindistan cevizi, zerdeçal, rezene, sinemeki, kebabiye, sarı halile, vanilya, darı fülfül, kakule, zulunba, havlıcan, hıyarşembe, iksir, kimyon, safran, galanga, meyan balı, şamlı şaşlı, çam sakızı mirsafı, limon kabuğu bitkilerin karışımı ile bu şifalı Manisa'nın Mesir macunun elde edilir.

Mesir macununun yapımında kullanılan asıl baharatların doğada bulunmadığı bu nedenden mevcut baharatlardan yapılmaya devam edilmektedir.

Geniş halk kitlesinin inanışına göre Mesir macunundan yiyen kişiyi zehirli hayvanların sokmayacağına inanırlar. Çocuğu olmayan yerse çocuğunun olacağına, Nevruz gününde ağır hasta olanlar macunu yendiğinde iyileştikleri, evlenecek çağda olan kızların o yıl yerse evleneceğine inanırlar. Çocuk hastalıklarında faydalı olduğu söylenir.
" } ] }