{ "title": "Ceviz Macunu", "image": "https://www.macun.gen.tr/images/ceviz-macunu.jpg", "date": "19.01.2024 00:26:02", "author": "Fatma Kaya", "article": [ { "article": "
Ceviz macunu, devlet şah, macunların şahı olarak adlandırılan aroması gayet hoş ve farklı bir macun çeşididir. Kıbrıs'a özgü bir macun olarak bilinse de tüketimi çoğu ülkelerde yaygındır. Cevizin en taze yeşil halinden yapılan macun, fabrika işi olmayıp, doğal olarak elde yapılıyor. Cevizin, tüm vitaminlerinden faydalanmayı sağlayan bu macun tatlı olarak yemek sonralarında, kahve yanında ikram edilip ve sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Şekerli olması hasebiyle tüketim miktarına dikkat etmek de gerekiyor. Yapım aşaması uzun ve oyalayıcı olsa da lezzetli ceviz macununu hazır almak yerine evde hazırlamak mümkün.

Ceviz ve ceviz macunun faydaları nelerdir?

Yeşil ceviz C, B1, B2, PP, karotin kinon, gibi vitaminler açısından gayet zengin bir besindir. Yaş cevizden yapılan, karanfil, badem, su ve şeker ilaveli ceviz macununun sağlık açsından birçok faydası vardır. Cinsel gücü arttırıp cinsel isteksizliği giderir. Sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakları temizler. Kurtların düşmesini sağlar. Yeşil ceviz metabolizma için iyi bir besindir. Vücut direncini arttırır. Küçük çocukların kemik gelişimi, sporcuların doping ihtiyacı için tüketilebilecek bir gıdadır.

Ceviz macunu için gerekli malzemeler
Ceviz macunu nasıl yapılır?

Cevizlerin yeşil kabukları soyulur ve baş kısımlarına ufak kesikler atılır. Hazır olan cevizler derin bir kabın içerisine konur. Üzerini geçecek kadar su ilave edilip bir gün bekletilir. Her günün sonunda cevizlerin suyu değiştirilip yeniden temiz su eklenip beklemeye bırakılır. Bu işlem 7 gün yapılır. 8. Gün eski suyu dökülüp yeni su eklendiğinde temiz bir tülbentin içine konmuş olan kireç de suya eklenir. Tülbentin ağzı sıkıca bağlanmış olmalıdır. Arada bir suyu karıştırarak cevizler, kireçle beraber 6 saat daha bekletilir. 6 saatin sonunda cevizler kireçli sudan alınıp birkaç kez sudan geçecek şekilde yıkanır.

Geniş bir tencerenin içerisine aktarılan cevizlerin üzerine su eklenip 5 dk. Kadar ocakta kaynatılır. Daha sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. Bu 5 dk. Kaynatma işlemi bir kez daha yapılır. 3. Kez ocağa konan cevizler bu kez 45 dakika kadar kaynatılır. Cevizler haşlanıp yumuşadığında başka bir geniş kabın içerine konur. Üstüne 2 tane limonun suyu ve üzerini geçecek kadar su ilave edilip 2 saat limonlu suda bekletilir.

Cevizler sudan çıkarılıp kesik olan yerlerinden içerisine 1 adet badem ve karanfil konularak başka bir tencereye dizilir. Bütün cevizlerin içi doldurulduktan sonra üzerine şeker eklenir. Bu şekilde bir gece bekletilir. Sabah olunca şekerde bekleyen cevizler ocağa konur ve üzerine 1 buçuk su bardağı su eklenir. Şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Yarım su bardağı limon suyu soğumuş olan cevizlere eklenip tekrardan kaynaması için ocağa konur. Şurubu koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Şurubu kıvam bulunca ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Son olarak hazır olan ceviz macunu şurubuyla beraber cam kavanozlara konur.
" } ] }